Pyszna i zdrowa przystawka

Chcąc dobrze się odżywiać, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim nasze posiłki powinny być spożywane regularnie i nie powinniśmy się nimi przejadać. Ważne jest również to aby nie podjadać między posiłkami, szczególnie unikając słonych i słodkich przekąsek, chipsów, krakersów ale też dań ociekających tłuszczem i przez to niezdrowych. Dobrze jest natomiast przygotowywać własne przekąski i używać składników wysokiej jakości. Aby nie popaść w monotonię, dobrze jest też próbować nowych przepisów i ulepszać te już wykorzystywane. Jedną z takich nowatorskich przekąsek są pieczarki z kozim serem i orzechami. Proste składniki oraz nieskomplikowany sposób wykonania są tutaj źródłem sukcesu. Połączenie koziego sera i orzechów smakuje znakomicie a wraz z pieczarkami sprawdza się idealnie. Wypróbuj ten przepis a nie pożałujesz i z pewnością przygotujesz to danie jeszcze niejeden raz.

Pyszna i zdrowa kuchnia.

Orzechy są bardzo zdrowe i zawierają wiele wartościowych składników odżywczych – wspomagają koncentrację i pracę mózgu oraz narządów wewnętrznych.
Zdrowy i smaczny jest również kozi ser – jego zaletą jest łatwa przyswajalność dla organizmu oraz wysoka zawartość witamin A i tych z grupy B oraz białka, cynku i kwasu foliowego. Wiele osób zastępuje tradycyjny ser właśnie tym kozim.

Składniki

Aby przygotować tę pyszną przekąskę potrzebujemy takich składników: osiem średniej wielkości pieczarek, średnia cebula, łyżka masła, po 60 g żółtego i koziego sera, garść orzechów włoskich, po pół łyżeczki bazylii, majeranku i ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku.

Wykonanie

Zaczynamy od umycia i oczyszczenia pieczarek. Następnie siekamy je wraz z cebulką. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki wraz z posiekaną cebulą, smażymy przez kilka minut a następnie odstawiamy do ostudzenia.
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach a kozi ser rozgniatamy. Oba sery łączymy z przesmażonymi pieczarkami, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek nadziewamy farszem i skrapiamy oliwą a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut. Smacznego!