Babeczki z kremem waniliowym i truskawkami

Related Post

  • No related post.

Poszukujesz dobrego i szybkiego przepisu na słodkie babeczki z kremem waniliowym i truskawkami ? Dobrze trafiłeś. Przedstawiony tu przepis pozwoli Ci przygotować słodką i pyszną przekąskę.

Składniki, które będą Ci potrzebne

Składniki na kruche ciasto: 250 gram pszennej mąki, 200 gram masła, 70 gram cukru pudru, dwa żółtka, jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Składniki na waniliowy krem: pół litra mleka, 100 gram cukru, cztery żółtka, jedna trzecia szklanki pszennej mąki, 50 gram masła oraz dwie łyżki ekstraktu waniliowego.

Dodatkowo dla dekoracji należy przygotować truskawki oraz cukier puder.

Przygotowanie babeczek

Na początek przygotowanie kruchego ciasta. Należy przesiać mąkę, dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki. Siekamy wszystko do konsystencji kaszy, a następnie dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy oraz żółtka i zgniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i chowamy na godzinę do lodówki.

Gdy minie godzina należy wyciągnąć ciasto i przygotować formę do pieczenia. Nacieramy formę masłem, a ciasto wałkujemy na grubość około 3 milimetrów. Wycinamy z ciasta krążki w delikatnie większej średnicy niż foremki i oblepiamy nimi foremki od wewnątrz. Pieczemy w piekarniku około piętnastu minut w temperaturze 190 stopni. Od razu po wyciągnięciu odstawiamy do schłodzenia.

Teraz czas na krem waniliowy. Ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy mąkę bardzo dokładnie mieszając. Gotujemy mleko i zagotowane mleko należy wymieszać z masłem. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do masy jajecznej wciąż mieszając. Garnek z kremem stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy kilka minut wciąż mieszając tak długo, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie dodajemy ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy do całkowitego złączenia składników.

Babeczki wypełniamy kremem i dekorujemy truskawkami. Możemy także dodać cukru pudru i innych owoców, warto eksperymentować z kuchennymi słodyczami do woli.